ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, 564 30
Μονή Λαζαριστών / Θεσσαλονίκη
Τηλ.: +30 2310 589140 - 141 - 143
Fax: +30 2310 600123
e-mail: info@arteditions.gr
 
  Βιβλιοθήκες στο Αιγαίο  
     

Βιβλιοθήκες στο Αιγαίο

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πήρε πριν από μερικούς μήνες την πρωτοβουλία ίδρυσης δανειστικών βιβλιοθηκών με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κυκλοφορία βιβλίων μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι όροι λειτουργίας και δανεισμού είναι διαφορετικοί και πιο απλοί από ό,τι στις κλασσικές βιβλιοθήκες. Το σκεπτικό είναι εξίσου απλό και συνοψίζεται με ένα σύνθημα, προτροπή και ταυτόχρονα υπενθύμιση: «Επέστρεψε με. Ανήκω σε όλους».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, απευθύνει έκκληση ενίσχυσης της πρωτοβουλίας μέσω της παρακάτω ανοιχτής επιστολής:

"Επειδή απλά πιστεύουμε ότι το βιβλίο είναι κάτι πολύ σημαντικό…

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2011 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη δημιουργία λογοτεχνικών βιβλιοθηκών στις Πανεπιστημιακές Μονάδες του Ιδρύματος. Το σύνολο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας (φοιτητές, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό) θα έχει την ευκαιρία να δανείζεται βιβλία, κυρίως σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, μονογραφιών ιστορίας και πολιτικής και να τα επιστρέφει χωρίς να μεσολαβεί η κλασική διαδικασία δανεισμού. Δεν υπάρχει καταγραφή των ατόμων που δανείζονται τα βιβλία αλλά ούτε και διάρκεια δανεισμού. Καταγράφονται τα βιβλία που θα υπάρχουν στις βιβλιοθήκες, στο εσώφυλλο των οποίων θα υπάρχει σφραγίδα που θα αναγράφει: «Επέστρεψε με. Ανήκω σε όλους». Βασικός στόχος της ενέργειας αυτής είναι τόσο η ενίσχυση της παρουσίας του λογοτεχνικού βιβλίου στην καθημερινότητα μας, η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας αλλά και το αίσθημα της ευθύνης ώστε να επιστραφεί το βιβλίο χωρίς να υπάρχουν δεσμεύσεις.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα πολυνησιωτικό Ίδρυμα, που δραστηριοποιείται σε έξι νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Σύρο και Λήμνος). Στα 27 χρόνια λειτουργίας του, κατόρθωσε να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα ποιοτικό, διακεκριμένο, διεθνοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον σπουδών, κερδίζοντας με την ακαδημαϊκή του παρουσία, μια σημαντική θέση ανάμεσα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Με τα 18 Τμήματά του και τα 28 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, κατάφερε να αναδείξει ουσιαστικά την έρευνα και τον πολιτισμό μέσα από την ανάπτυξη σύγχρονων καινοτομικών και διεπιστημονικών γνωστικών αντικειμένων, τα οποία ανταποκρίνονται τόσο στις προσδοκίες των φοιτητών/τριών του όσο και στις απαιτήσεις της κοινωνίας, της έρευνας και της αγοράς εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συμβολή σας τόσο στην προμήθεια βιβλίων όσο και στην επικοινωνία του μηνύματος, όπου θεωρείτε ότι θα υπήρχε ανταπόκριση. Επιλέξτε τα βιβλία που δεν σας χρησιμεύουν πλέον και βοηθήστε μας να δημιουργήσουμε τις Λογοτεχνικές Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να προβούμε σε αγορά των βιβλίων για αυτό η δική σας συμβολή είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας καθώς και οι συνεργάτες μας (κα. Ε. Κοντάρα τηλ.: 22510 36171, κα. Θ. Δέδε 210 64 92102) για περαιτέρω διευκρινήσεις."

Μυτιλήνη, 22/10/2012Εικόνες

©2008 ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ                               Copyright © 2008 Lizzard Active Media.